Det går åt sex fulla papperskassar med äpplen för en pressning. Då blir det nio-tolv stycken 3-liters Bag in Box med must av dina egna äpplen. Du har då must som håller sig i minst ett år. Tycker du att det är för mycket med nio-tolv st Bag in box, behöver du bara köpa ut det antal du vill ha.
Vi blandar inte dina äpplen utan du får alltid must från dina egna äpplen. Vi använder inte klarningsmedel eller enzymer utan du får en helt ren must på egna äpplen. Nästan alla äpplen går att använda. Höst- och vinteräpplen ger en klarare och lite mildare must än sommaräpplen som ger en syrlig produkt. Om du vill musta på sommaräpplen så är det viktigt att äpplena inte har blivit mjöliga. Torra och mjöliga äpplen avger nästan ingen vätska och sätter igen pressduken. Du lämnar in dina äpplen dag ett – vi pressar dag två och du får hämta din must dag tre.
Observera att du måste beställa tid på telefon 070-207 5322.
Så här tar du hand om dina äpplen till must
Fallfrukt
Stötskador på fallfrukt spelar ingen roll, inte heller skorv eller gångar efter rönnbärsmal däremot får det inte finnas öppningar in i frukten t ex efter fåglar eller att äpplena fallit på grus. Ett kriterium för att använda fallfrukt är att om du kan tänka dig att äta äpplet om det skalas, går det också att använda till must. Packa i papperskassar.
Skakad fallfrukt
Det går också bra att skaka ner äpplen som ska användas till must. Gör rent under trädet från fallfrukt och låt gärna gräset ha växt lite högre. Skaka sedan trädet så att äpplena faller ner, kratta ihop dem och lägg i papperskassar.
Handplockade äpplen
Det optimala är att handplocka äpplen till must och passar särskilt bra för de äppelsorter som ska eftermogna. Flera av våra vanligaste vinteräpplen ska eftermogna men då måste också frukten vara handplockad.
Vad kostar det?
3 l pastöriserad must i innerpåse 80 kr/st
Inga extra kostnader tillkommer!